LoRa basisprincipes

LoRa = Low Range Radio = kleine bandbreedte meer groot bereik netwerk
is een manier om een kleine hoeveelheid informatie (korte berichten) draadloos (radiofrequentie van Hz) te verzenden over een lange afstand (tussen 2,5 en 15 km). Wel is de overdrachtssnelheid van de informatie laag tussen de 2,5 en 50 kbits/sec. Maar dat is voldoende als men maar af en toe een beetje informatie moet doorsturen.

In tegenstelling tot WiFi, dat een grote bandbreedte heeft (om veel informatie te verzenden over het internet) aan een hoge snelheid (meer dan 100 Mbits/sec) maar over slechts een klein bereik (van maximaal enkele tientallen meters). Vandaar dat de Wifi-router in de buurt van de PC moet staan.

Men heeft voor LoRa geen internetverbinding nodig (dus ook geen Wifi-router) want de datacommunicatie gaat rechtstreeks draadloos van zender naar ontvanger.
Het LoRa-protocol wordt vooral gebruikt bij toepassingen om meetgegevens van sensoren, die verre afstand geplaatst zijn, regelmatig draadloos door te sturen naar een Lora-ontvanger of gateway.
Lora-zenders en ontvangers gebruiken zeer weinig energie en kunnen gemakkelijk jarenlang op een kleine Li-ion batterij werken (van 3,3 V), wat zeer nuttig is op plaatsen waar er geen netstroom is.

LoRa-Antenne

Een LoRa-antenne kan gewoon een stuk draad zijn, maar moet wel de juiste lengte hebben.
De lengte ervan is afhankelijk van de gebruikte LoRa-frequentie.

Opstelling met 2 Lora-apparaten (zender en ontvanger) en meerdere LoRa-apparaten en een LoRa-gateway.

Aansluiting van een Raspberry Pi PICO met een LoRa RFM9x module.

Programma loops voor de remote sensor en controller, elk met een receive-callback functie.
De sensor stuurt de gemeten waarde van de temperatuursensor (DHT22) elke 2 seconden door.
De controller verifieert elke 3 seconden of er sensordata binnenkomt en toont deze op de display.

Voorbeeld van LoRa sensoropstellingen (end nodes) met enkele LoRaWan gateways die via een WiFi netwerk (TCP/IP) verbonden met enkele Applicatie servers over het Internet. De overzichten van de meetgegevens (tabellen, grafieken) kan via smartphones, tabletten of PC’s overal draadloos worden geraadpleegd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *