Informatie versturen zonder een elektrische draad tussen zender en ontvanger kan via elektromagnetische golven die zich onzichtbaar door de ruimte verplaatsen met de snelheid van 300.000 km per seconde. Door de frequentie van deze golven na mekaar zeer snel te variëren kan men informatie oversturen over grote afstand. De ontvanger kan deze variërende golffrequenties via een antenne detecteren en de overgebrachte informatie coderen in een herkenbare vorm (vb radio (muziek) , TV (beelden) , computer (data)).
Basisgegeven voor draadloze informatie overdracht is de frequentie (uitgedrukt in Herz) van het elektromagnetische signaal waarmee zender en ontvanger met mekaar in verbinding kunnen staan.
Daarnaast is de transmissiesnelheid belangrijk of de hoeveelheid informatie die in 1 seconde kan worden overgestuurd om niet te moeten wachten op de boodschap van de zender.
Ook het bereik of de maximale afstand tussen zender en ontvanger is van belang om de overgestuurde informatie foutloos te kunnen ontvangen.
Verder moet de modulatietechniek of de methode van informatieoverdracht door manipulatie van de elektromagnetische signalen dezelfde zijn tussen zender en ontvanger.
Tenslotte is betrouwbare informatie uitwisseling tussen zender en ontvanger enkel mogelijk als beide hetzelfde communicatieprotocol gebruiken, zodat geen foutieve boodschappen worden overgebracht.
Afhankelijk van de toepassing zijn verschillende draadloze communicatie systemen mogelijk, die elk hun specifieke hard- en software middelen vereisen.
Elk draadloos systeem heeft zijn specifieke toepassingen, voordelen en beperkingen.
- Wifi – draadloze datacommunicatie via een router over het internet
frequentie 2,5 of 5 GHz
transmissiesnelheid :
bereik : enkele tientallen meters (afhankelijk van obstakels binnenshuis)
communicatieprotocol : TCP-IP, UDP
vereisten : Wifi router met toegang tot internet, een browser om op het web te kunnen surfen
toepassing : - BlueTooth
- 5 G
- LoRa
LoRa staat voor Long Range en is een draadloze communicatietechnologie die speciaal is ontworpen voor het Internet of Things. Het werkt op de ISM-band en maakt gebruik van spread spectrum technieken om signalen over lange afstanden te verzenden met een laag energieverbruik. - LoRa WAN
LoRa WAN staat voor Long Range Wide Area Network. Het netwerk bestaat uit zenders, die samen het netwerk vormen, en sensoren die hun meetgegevens via het netwerk versturen. Karakteristiek aan het netwerk is een groot bereik (tien tot vijftien kilometer per zender), maar weinig bandbreedte (enkele kilobytes per seconde). - ESP-NOW
ESP-NOW is wireless communication protocol developed by Espressif that enables multiple devices to communicate without or using Wi-Fi. This protocol is similar to the low-power 2.4GHz wireless connection commonly found in wireless mice—the devices are paired before they can communicate. - InfraRood licht
- GPS – global position system