LORA data communicatie

LoRa, oftewel Long Range Low Power, is een LP-WAN technologie die kleine pakketjes data kan uitwisselen tussen elektronische meetobjecten en informatiesystemen. Het stroomverbruik van de meetsensoren is laag maar het het bereik voor de data uitwisseling is groot (kilometers).

LoRa is een technologie om draadloos kleine datapakketten uit te wisselen over lange afstand met zeer weinig zendvermogen. Hierdoor kunnen batterij gevoede meetsensoren die op grote afstand van mekaar staan opgesteld, toch draadloos de meetgegevens betrouwbaar uitwisselen naar een centrale gateway.

Omdat slechts weinig date moet uitgewisseld en de tijd tussen de meetcycli groot is (van seconden tot uren) kunnen deze intelligente sensoren via het internet communiceren zonder gebruik te hoeven maken van dure 4G netwerken of WiFi-netwerken die een klein bereik hebben (enkele tientallen meters). Het batterijverbruik van de sensoren is laag (enkele mA), het bereik is groot, maar de bandbreedte is beperkt om zoveel mogelijk datakanalen over dezelfde zendfrequentie te kunnen gebruiken.

Enkele toepassingen zijn: het lokaliseren van je fiets, huisdier of handtas of het op afstand openen/sluiten van een voederbak, kraan, poort of hek. LoRa is een specificatie voor een wide-area netwerk (wan). Het is bedoeld voor apparatuur die niet constant een internetverbinding nodig heeft, maar wel af en toe wat data moet doorgeven. Het netwerk heeft een bereik van tussen de 2,5 en vijftien kilometer per mast. De internetsnelheid ligt tussen de 0,3 en 50 kbit/s en de accu gaat lang mee.

Veilig

De technologie biedt veilige communicatie in twee richtingen, maar is wel half-duplex dwz dat zender en ontvanger niet gelijktijdig informatie kunnen uitwisselen, maar wel om beurt (zoals bij een walki talki).

De architectuur van LoRa bestaat uit gateways, netwerkservers en applicatieservers. Er worden radio frequency chips (rfid) gebruikt die een spread spectrum uitzenden. Spread spectrum is een vorm van draadloze communicatie waarbij de energie van het uitgezonden signaal met opzet verspreid wordt over een bepaald frequentiedomein. Zulke signalen hebben een veel grotere bandbreedte dan de informatie die ze bevatten, waardoor een ruisachtig signaal ontstaat dat moeilijk te detecteren of te onderscheppen is. Bovendien is het lastig om een spread spectrum signaal te verstoren met een ander signaal. Door deze eigenschappen is spread spectrum ideaal voor toepassingen en omgevingen waar een grote betrouwbaarheid van het signaal gewenst is.

Beter inzicht

LoRa is bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld smart cities. Een gemeente heeft talloze specifieke toepassingen die vaak niet onderling met elkaar verbonden zijn. Parkeermeters, verkeersregelinstallaties, locatiemonitoring voor ambulances, brandweerwagens en politieauto’s, luchtbehandeling in scholen en overheidsgebouwen, publieke voorzieningen enz. Zo kunnen ondergrondse afvalcontainers worden uitgerust met sensoren die een seintje geven als de container vol is. De vuilnisdienst kan vervolgens heel gericht en efficiënt de containers legen.

Open IoT-netwerk

Een LORA netwerk bestaat uit zendmasten die op verschillende plaatsen staan opgesteld om zo een dekkend netwerk te krijgen. Belangrijk aan The Things Network is dat het een open netwerk is.

Bron: video met uitleg over werking van LoRa https://www.youtube.com/watch?v=hMOwbNUpDQA

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *