Basiskennis van de stoffen (materie) die in onze omgeving (natuur, lichaam, heelal) voorkomen is een vereiste om vele stofwisselingsverschijnselen (chemische reacties, spijsvertering, samenstelling materialen) te kunnen begrijpen.
Al wat voorkomt in onze fysieke leefomgeving bestaat uit gekende moleculen die een samengesteld zijn uit verschillende atomen die aan elkaar in verschillende variaties aan elkaar verbonden zijn (chemische binding).
Het atoommodel :
De kleinste eenheid van een stof is een atoom dat bestaat uit een zeer compacte kern van materie met daarrond een wazige sfeer van kleine lichte deeltjes (elektronen). De kern bevat een aantal kleinere massadeeltjes waaronder de neutronen die enkel een massa hebben en protonen naast hun massa ook een positieve elektrische lading hebben.
De aantal protonen in de kern komt overeen met het aantal elektronen die rond de atoomkern ‘zweven’. Elektronen hebben een zeer kleine massa en een negatieve elektrische lading.
Het atoomnummer
Alle materiele bouwstenen die voorkomen in de natuur, het heelal, de aarde bestaan uit moleculen waarin een één of meerdere atomen met mekaar zijn verbonden (of samengebald).
Elk atoom heeft een vast bepaald aantal massadeeltjes in zijn kern en daarmee een vast aantal elektronen rond die atoomkern.
Er zijn …. elementen, waarvan waterstof de kleinste massa heeft en het eenvoudigste is samengesteld nl. 1 positief geladen proton in de kern en 1 negatief geladen elektron op ruime afstand daaromheen.